SPORTVLUCHTELING

Ontwaken uit dromen heeft veel daglicht nodig. Maarten Hermans, kanoslalommer op weg naar Rio, is in een nachtmerrie beland. Hij is olympiër, alleen niet volgens NOC*NSF. Vier weken geleden heeft hij de internationale nominatie binnen gevaren. Hij heeft echter afgelopen weekend niet voldaan aan de extra eis van de sportorganisatie. Nu mag een Hongaar in plaats van Maarten naar de Olympische Spelen. Niet omdat hij beter is, maar omdat NOC*NSF aan Nederlandse sporters andere eisen stelt. Maarten internationaal gefeliciteerd, nationaal gecondoleerd. De Hongaren juichen, Maarten moet buigen. Maarten is door regelgeving verworden tot een sportvluchteling in eigen land. Hij gaat nu zijn toekomst heroverwegen. Sportasiel aanvragen elders in de wereld. Hij wil strijden voor zijn eigen land, maar hij mag niet. Wordt Maarten nu een kanobelg of kanozwitser? Het begrip schaatsbelg kennen we door Bart Veldkamp. Benaming voor Nederlandse schaatsers die voor België uitkomen om die extra kwalificaties te omzeilen. Groot verschil met schaatsers is dat kanoslalommers in Nederland nu ook al statusloos zijn, dus geen team van begeleiders om deze sporters heen. Geen geld, geen steun. Het enige wat het NOC*NSF heeft te doen is een handtekening zetten onder zijn behaald diploma. Dit kost de sportbond niets. Dromen verwezenlijken kun je niet alleen vandaar deze oproep. Topsporter zonder status zoekt sportminnend land Zijn aanbod? Olympiër volgens internationale norm 2016 Vierde van de wereld in 2014 Zijn kracht? De beste willen zijn en de beste kunnen zijn. Welk land zal er straks juichen voor Maarten?


Recent Posts
Archive